Rechtbank wederom: boetes voor hardrijders en appers onterecht



1450x

Opnieuw heeft een rechtbank beslist dat automobilisten die in coronatijd op kenteken zijn bekeurd door de politie en niet staande zijn gehouden, onterecht op de bon zijn geslingerd. Nadat eerder al de kantonrechter in Amsterdam zo’n uitspraak deed, komt nu de rechtbank in Alkmaar tot eenzelfde oordeel.

Dat betekent dat mogelijk vele duizenden automobilisten een bekeuring kunnen verscheuren die ze tussen maart en juli 2020 hebben gekregen. In de meeste gevallen gaat het daarbij om te hard rijdende weggebruikers, die door surveillerende agenten op afstand zijn beboet maar niet zijn aangesproken op hun (wan)gedrag.

Dat gebeurde tot de zomer vorig jaar vaak omdat volgens de werkinstructie van de politie voor de eigen veiligheid werd geadviseerd vanwege Covid-19 bij verkeershandhaving contact zoveel mogelijk te vermijden en dat verbaliseren op kenteken de voorkeur heeft.

„Maar daar denken de kantonrechters in Amsterdam en nu dus ook Alkmaar anders over”, zegt jurist Nick Voorbach van Verkeersboete.nl, die namens een kleine 1000 beboete automobilisten al bezwaar maakte tegen een bon.

Bezwaar aantekenen
„Je kunt best iemand aanspreken en bekeuren zonder de hygiënemaatregelen te overtreden”, meent Voorbach. „Dat vindt de rechter dus ook en dat betekent dat mensen die nog niet betaald hebben nog bezwaar kunnen aantekenen. Dat zou in de vele duizenden gevallen kunnen lopen. Want niet alleen voor snelheid gaat dit op, ook voor het niet dragen van gordels of appen achter het stuur.”

Het OM zit ermee in zijn maag. „Wij waren graag tegen de eerdere beslissing van de kantonrechter in Amsterdam in beroep gegaan, maar dat was niet mogelijk”, reageert Marloes van Kessel.

„Maar niet altijd wordt, als een zaak voor de rechter wordt gebracht, de weggebruiker in het gelijk gesteld. Het wordt per geval bekeken. Daarom blijven wij bij ons standpunt dat het onder bepaalde omstandigheden terecht kan zijn dat politie niet staande heeft gehouden.”

Bron:  De Telegraaf

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram



Je dient ingelogd te zijn op het achterliggende forum om een reactie achter te kunnen laten.