A7 - Westpoort: Man overlijdt na ongeval (rechtszaak)


Een 88-jarige inwoner van Groningen is vrijdagavond kort na een ongeval op de A7 in het ziekenhuis overleden.

De man was met zijn auto aan het eind van de oprit bij Westpoort bij Hoogkerk tegen een mobiele kraan gereden.

De 46-jarige kraanbestuurder uit Opende verklaarde later tegenover de politie dat hij in verband met wegwerkzaamheden over de oprit van de A7 had gereden. Onderaan de oprit wilde hij de rechterrijstrook oversteken om naar de linkerrijstrook te gaan, waar hij met zijn werkzaamheden moest beginnen. Op dat moment botste het slachtoffer op de achterzijde van de kraan.

De verkeersongevallendienst van de politie heeft een onderzoek ingesteld.

=====
AD schrijft op 09-01-2015: Wegwerkers aangeklaagd voor dodelijk ongeluk

Justitie klaagt in een unieke rechtszaak twee wegwerkers aan die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van een automobilist. Een van hen was niet lijfelijk aanwezig tijdens het ongeluk.

Op 21 september 2012 maakt een automobilist (88) nietsvermoedend vaart op de oprit naar de snelweg A7 bij Groningen. Ineens ziet hij een grote kraanwagen midden op de weg. De onfortuinlijke man kan niet meer remmen en knalt bovenop het zware voertuig. Door ernstig inwendig letsel sterft hij in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Het Openbaar Ministerie (OM) klaagt niet alleen de chauffeur van de kraanwagen aan die onderweg was naar wegwerkzaamheden, maar ook zijn direct leidinggevende. Die was niet ter plaatse tijdens het ongeluk, maar heeft volgens het OM toch schuld aan het noodlottige ongeval omdat hij verantwoordelijk was voor de falende veiligheid.

Na onderzoek bleek er van alles mis op de weg. Zo was de oprit naar de snelweg niet afgezet en stonden er geen borden die wezen op wegwerkzaamheden. De mobiele kraan was op weg om vangrails te plaatsen in de middenberm, maar stond stil op de oprit in verband met een onverwachte file door de Facebook-rellen van ProjectX in Haren.

Vrolijke vader
De dochter van de omgekomen automobilist las tijdens de rechtszaak een statement voor. "Van een professioneel bedrijf mag je verwachten dat ze denken aan de veiligheid van weggebruikers. Onze vrolijke vader, die het concentratiekamp wist te overleven, is ons op een oneerlijke manier ontnomen. Dit ongeluk heeft het fundament onder ons gezin weggeslagen."

De fatale klap is dubbel zo hard aangekomen. Zo lijdt de vrouw van de omgekomen man aan dementie. Omdat zij het ongeluk steeds vergeet, vraagt ze zich steeds weer opnieuw af waarom haar man nooit meer op bezoek komt. De chauffeur zelf zegt dat hij weinig aan het ongeluk kon doen. Hij dacht dat de werkplek inmiddels afgezet zou zijn en verwachtte geen ander verkeer.

Werkstraf
Het OM eiste gisteren een werkstraf van 100 uur, waarvan de helft voorwaardelijk tegen de chauffeur. Volgens het OM was hij 'onverantwoord' en 'gevaarzettend' bezig. Hij had nooit de opzet om de automobilist te doden, maar had volgens het OM wel moeten weten dat je de snelweg niet op kan rijden met een trage kraanwagen, die bovendien geen zwaailichten voerde.

De strafeis tegen de leidinggevende laat even op zich wachten. Hij zocht enkele dagen voor de rechtszaak contact met een advocaat.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3826182/2015/01/09/Wegwerkers-aangeklaagd-voor-dodelijk-ongeluk.dhtml

=====

Bron:  RTV Noord


Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram