Amsterdam: Slachtoffer paaltje Veemkade overleden (Uitspraak)


De vrouw die twee weken geleden in coma raakte na een botsing met een paaltje op de Veemkade, is zaterdag aan haar verwondingen overleden. Het gaat om de 32-jarige Veerle van der Nagel-Van Berkum, pedagoog en moeder van twee jonge kinderen.

Samen met haar echtgenoot was ze in de nacht van 11 op 12 mei na een etentje op de snorfiets onderweg naar huis, toen het tweetal in botsing kwam met één van de paaltjes op de Veemkade. Ze werden beiden met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis opgenomen. De man, horecaondernemer Lennard van der Nagel, werd na een kleine week uit het ziekenhuis ontslagen, maar Veerle zou niet meer uit haar coma ontwaken.

Het ongeluk zorgde voor ophef aangezien de kade niet goed zou zijn verlicht en de paaltjes, die dwars over het fietspad staan, geen reflectiestrips hadden, waardoor ze moeilijk te zien waren. Daar zou al meermalen door buurtbewoners over zijn geklaagd. Stadsdeel Oost bracht de dag na het ongeval reflectiestrips op de paaltjes aan en hing noodverlichting op. De politie onderzoekt nog of het stadsdeel iets te verwijten valt.

Eerder verdronk hier een vrouw in een auto, waarbij het slecht zichtbaar zijn van de kaderand een rol zou hebben gespeeld.

=====UITSPRAAK:
Het Algemeen Dagblad scchreef: Amsterdam accepteert boete voor dood door paaltje

De gemeente Amsterdam heeft de boete van 15.000 euro geaccepteerd in verband met het noodlottig ongeval dat in mei 2013 plaatsvond aan de Veemkade in Amsterdam. Daarbij is een vrouw ernstig gewond geraakt en later overleden. Dat heeft het OM vandaag besloten.

In de nacht van 11 op 12 mei 2013 botste een snorfiets met een man en vrouw tegen 1 van de slecht zichtbare paaltjes die op de niet goed verlichte Veemkade stonden om te voorkomen dat er auto's konden rijden. De vrouw van 32 die daarbij ernstig hoofdletsel opliep, overleed twee weken later in het ziekenhuis. Haar 41-jarige man raakte bij het ongeluk eveneens zwaargewond.

Buurtbewoners hadden meermalen bij de gemeente geklaagd over de gevaarlijke verkeerssituatie. De gemeente heeft de inrichting van de kade inmiddels gewijzigd om nieuwe ongevallen te voorkomen. De gemeente heeft haar aansprakelijkheid erkend. Volgens het OM is er voldoende bewijs verzameld om de gemeente te vervolgen voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Door het opleggen en accepteren van de strafbeschikking komt er een einde aan de strafzaak.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3961989/2015/04/17/Amsterdam-krijgt-15-000-euro-boete-voor-dood-door-paaltje.dhtml
=====


Bron:  Het Parool


Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram