Margraten - N278: Twee zussen door tractor doodgereden (uitspraak)


Twee zussen van 75 en 78 jaar uit Margraten (Limburg) zijn woensdag in hun woonplaats om het leven gekomen door een verkeersongeval. Toen de voetgangsters rond 17.00 uur de Rijksweg overstaken, werden ze aangereden door een trekker met een grasmaaier ervoor.

Dat heeft de politie gemeld. De trekker werd bestuurd door een 43-jarige man uit Echt. De politie is nog bezig met het onderzoek naar de aanrijding.

=====UITSPRAAK
Bestuurder bermmaaier veroordeeld voor dodelijk verkeersongeval Margraten
Roermond , 10-12-2014

​
Op 19 juni 2013 vond in Margraten een afschuwelijk verkeersongeval plaats. Op een oversteek­plaats werden twee vrouwen van 88 en 85 jaar aangereden door een bermmaaier. Hierdoor zijn zij ter plaatse overleden.

De vraag voor de rechtbank is of verdachte erg of heel erg onvoorzichtig heeft gereden. Beide vormen van onvoorzichtigheid leveren dood door schuld op. De mate van onvoorzichtigheid is bepalend voor de hoogte van de straf.

Vastgestelde feiten
De rechtbank stelt de volgende gebeurtenissen vast:
- verdachte heeft op 19 juni 2013 een landbouwtrekker bestuurd op de Rijksweg N278 in Margraten;
- aan deze trekker was een aanhangwagen gekoppeld;
- deze trekker was aan de voorzijde voorzien van een giek met een maaibalk;
- de Rijksweg is een overzichtelijke en rechte weg met binnen de bebouwde kom een maximum snelheid van 50 kilometer per uur;
- de trekker van verdachte mag maximaal 25 kilometer per uur rijden;
- verdachte reed met een snelheid van ongeveer 39-40 kilometer per uur;
- verdachte naderde zonder af te remmen een oversteekplaats (niet zijnde een zebrapad) voor voetgangers en bestuurders terwijl de slachtoffers zich al op die oversteekplaats bevonden;
- normaal is die oversteekplaats goed te zien. Het zicht werd voor verdachte ernstig beperkt door de giek met maaibalk;
- verdachte heeft de slachtoffers niet gezien totdat zij, enkele meters voor hij die oversteekplaats bereikte, recht voor zijn trekker liepen;
- door het beperkte zicht door de giek kon hij ze ook niet zien. Hij heeft niet geprobeerd om om de giek heen te kijken door naar rechts te buigen;
- verdachte is met de landbouwtrekker met volle snelheid tegen de slachtoffers gebotst;
- beide slachtoffers werden hierdoor gedood.

Conclusie van de rechtbank
Uit deze feiten concludeert de rechtbank dat verdachte erg onvoorzichtig heeft gereden. Hij reed harder dan hij mocht en omdat hij niet genoeg oplette of zich iemand voor zijn trekker bevond (door opzij te buigen en op die manier langs de giek te kijken). Verdachte reed met een heel groot voertuig, had beperkt zicht en reed met een te hoge snelheid terwijl hij moest begrijpen dat hij hiermee een groter risico op een ongeval liep.

De officier vindt dit gedrag zeer onvoorzichtig. De rechtbank komt tot een andere conclusie. Zij vindt het gedrag aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend, wat ook tot uitdrukking komt in de strafmaat.

Het begrip schuld wordt ingekleurd door het concrete verkeersgedrag, los van het gevolg. Het moet gedrag zijn dat een zekere geschoktheid oproept. Dat kan door de ernst van de verkeersovertreding (bijvoorbeeld een voor de situatie veel te hoge snelheid) of door een combinatie van verkeersfouten (bijvoorbeeld te hard rijden én telefoneren én een verkeerslicht negeren).

In deze zaak is de onoplettendheid van verdachte in combinatie met de te hoge snelheid volgens de rechtbank aanmerkelijk onvoorzichtig en is er geen sprake van een gedraging (bijvoorbeeld bellen tijdens het rijden) die als zeer onvoorzichtig benoemd kan worden.
Verdachte verdient straf voor dit gedrag.

Door hem zijn twee oudere dames op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Zij waren zo erg verminkt dat de familie hen niet meer heeft kunnen zien. Verdachte heeft dit natuurlijk niet gewild en begrijpt niet hoe dit hem overkomen is. Hij doet dit werk al jaren en is nog nooit bij een ongeval betrokken geweest. Hij heeft ook geen eerdere veroordelingen voor onvoorzichtig rijden.

Strafmaat
De rechtbank moet kiezen tussen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf (de officier van justitie heeft acht maanden gevraagd) of een taakstraf (dit bepleit de advocaat). De mate van schuld, de gevolgen voor de slachtoffers en hun nabestaanden in acht nemend, maar ook lettend op de persoonlijke omstandigheden van verdachte, zal de rechtbank volstaan met het opleggen van de hoogst mogelijke taakstraf.

Daarnaast zal nog een voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd en een rijontzegging van een jaar. De rechtbank beseft dat de ontzegging voor verdachte hard zal aankomen, omdat hij daardoor zijn werk gedurende een jaar niet kan uitoefenen. Ondanks de ingrijpende gevolgen voor verdachte, vindt de rechtbank het opleggen van die ontzegging te belangrijk om ervan af te zien of om die korter te maken.

Beslissing rechtbank
De rechtbank heeft verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden, een taakstraf voor de duur van 240 uur en een rijontzegging van één jaar.

Volledige uitspraak: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2014:10621

Bron: http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Limburg/Nieuws/Pages/Bestuurder-bermmaaier-veroordeeld-voor-dodelijk-ongeval-Margraten.aspx
=====


Bron:  Algemeen Dagblad


Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram